Over de zelfafnametest

Je kan je hier afmelden voor het onderzoek met de zelfafnametest.

Daarna maak je een afspraak met je huisarts of gynaecoloog om een uitstrijkje te laten nemen op een dag waarop je niet ongesteld bent.
In het pakket met de zelfafnametest zit:
 
 • Een brief
 • Een folder
 • Een antwoordformulier
 • Een zelfafnameset (Qvintip®) waarmee je bij jezelf wat slijm uit de vagina kan nemen.
 • De gebruiksaanwijzing die stap voor stap uitlegt hoe je de zelfafnametest moet gebruiken.
 • Een voorgefrankeerde antwoordenvelop
 
In het pakket waarmee je de zelfafnametest kunt aanvragen zit:
    
Je kan met je vragen terecht bij het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (op werkdagen van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur).
Met de zelfafnameset kan je wat slijm uit je vagina nemen. Daarna onderzoekt een laboratorium dat op HPV. Doe de afname op een rustig moment en volg de gebruiksaanwijzing die in het pakket zit. Je kan de gebruiksaanwijzing ook hier bekijken.
 
Vind je de gebruiksaanwijzing niet duidelijk? Of heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160 (op werkdagen van 9 tot 12 en van 13 tot 16 uur).
Is je pakket beschadigd? Bel dan gratis 0800 60 160 of mail naar kanker@bevolkingsonderzoek.be met je naam, adres, geboortedatum en persoonlijke code. Je krijgt dan een nieuw pakket toegestuurd.
Het is niet mogelijk om mee te doen met dit proefproject als je niet geselecteerd bent.
Het is niet mogelijk om deze uitnodiging door te geven. Je kunt alleen meedoen als je zelf voor dit proefproject geselecteerd bent.
Als iemand anders kan helpen met de uitleg over het proefproject, is het mogelijk om mee te doen. Er is ook wat informatie over het onderzoek in deze talen: ….. (linken naar deze vertalingen). Je vindt er een vertaling van de uitnodigingsbrief, het antwoordformulier, de folder en de gebruiksaanwijzing van de zelfafnameset.
Ja, je kan meedoen.  HPV wordt overgedragen door seksueel contact of huid op huid contact. Als je nog maagd bent, loop je maar weinig risico op een HPV-besmetting, en dus op baarmoederhalskanker.
Nee, dat kan niet. Je kan alleen meedoen aan dit proefproject als je een huisarts opgeeft. Je arts krijgt ook het resultaat van je onderzoek.
Nee, dat kan niet. Je kan alleen meedoen aan dit proefproject als je een arts opgeeft. Je arts krijgt ook het resultaat van je onderzoek.
Op het toestemmingsformulier (op de achterzijde van de uitnodigingsbrief) is er een vakje voor de gegevens van je huisarts. Zo krijgt je huisarts ook het resultaat van je onderzoek.
Onze excuses voor de uitnodiging. Als je baarmoeder (samen met de baarmoederhals) weggehaald is, kan je niet meedoen met dit proefproject of het reguliere bevolkingsonderzoek. Kreeg je toch een uitnodiging? Dan komt dat doordat wij niet wisten dat je baarmoeder verwijderd is.
 
Je kan op twee manieren afmelden voor dit onderzoek:
 
 • Klik hier en vul je persoonlijke code in .
OF
 
 • Vul op het antwoordformulier in dat je baarmoeder verwijderd is, en stuur het terug in de antwoordenvelop.
 
Als je een operatie aan je baarmoeder had, maar niet zeker weet of je nog mee moet doen aan het bevolkingsonderzoek, neem je daar best contact over op met je huisarts.
Als je baarmoeder en baarmoederhals verwijderd zijn, is het niet meer nodig om een uitstrijkje te laten nemen. Let wel: als je baarmoeder verwijderd is maar je baarmoederhals niet, dan blijft een uitstrijkje nodig.
 
Als je een operatie aan de baarmoeder hebtt gehad, maar niet zeker weet of je nog mee moet doen aan het bevolkingsonderzoek, kan je dit best navragen bij je huisarts.
 
Als je zwanger bent, kun je niet deelnemen aan dit proefproject of aan het bevolkingsonderzoek. Je kan je afmelden op twee manieren:
 
 • Klik hier en vul je persoonlijke code in.
OF
 
 • Vul het antwoordformulier in met de vermelding dat je zwanger bent en stuur het terug in de antwoordenvelop.
Bespreek met je huisarts of je er goed aan doet om mee te doen.
Je mag gewoon meedoen met het proefproject.  Ook na de overgang kan je baarmoederhalskanker krijgen.
Je kan meedoen op een moment waarop je niet ongesteld bent.
De zelfafnametest is moeilijker te beoordelen als er te veel bloed in zit. Daarom kan je best wachten met de zelfafnametest tot je niet meer ongesteld bent en geen bloed meer verliest.
Onze excuses voor de uitnodiging. Je kreeg onze uitnodiging omdat wij niet wisten dat je ziek bent.
Als je niet zeker weet of je mee moet doen aan het proefproject, kun je daarvoor best contact nemen met je huisarts.

Over privacy

De Kruispuntbank bezorgt je gegevens aan de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid kreeg de toestemming van de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer om je gegevens te gebruiken om het bevolkingsonderzoek te organiseren. Die Commissie waakt over de bescherming van je privacy. Het gebruik van je gegevens verloopt dan ook volledig volgens de wetten op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en met respect voor je privacy.
De gegevens die het Centrum voor Kankeropsporing bewaart, worden onder toezicht van een arts bijgehouden met respect voor je privacy en voor het beroepsgeheim. De gegevens worden alleen gebruikt om het proefonderzoek vlot te laten lopen en achteraf te kunnen evalueren.
De Vlaamse overheid heeft persoonsgegevens van alle vrouwen in Vlaanderen van 30 tot en met 65 jaar. Die gegevens worden regelmatig aangepast: adresveranderingen, vrouwen die overleden zijn. Op de aanpassingen zit wat vertraging door de weg die de gegevens moeten afleggen.

Voor het onderzoek zijn deze gegevens nodig: je voornaam en naam, je geboortedatum, je adres en je rijksregisternummer. 

Het Centrum voor Kankeropsporing gebruikt je gegevens om je persoonlijk uit te nodigen. Als je meedoet aan het proefproject met de zelfafnametest, houdt het Centrum voor Kankeropsporing je resultaat bij.

Voor de uitnodiging heeft de kruispuntbank van de sociale zekerheid, zoals dat hoort volgens de wet op de privacy, de identiteitsgegevens ter beschikking gesteld.

Over HPV

 Het HPV (humaan papillomavirus) is een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Er zijn meer dan 100 soorten HPV die allemaal een nummer hebben. Deze HPV-types worden onderverdeeld in laagrisico- en hoogrisico-HPV.  Laagrisico-types veroorzaken wratten op de huid of de slijmvliezen, hoogrisico-HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Niet alle soorten HPV veroorzaken dus baarmoederhalskanker.

HPV is erg besmettelijk. Iedereen die seksueel actief is (geweest) kan besmet zijn. Ongeveer 80% van alle vrouwen worden ooit in hun leven besmet met HPV.

Meestal is dat niet erg en ruimt het lichaam het virus zelf op. Blijft de infectie toch langer in het lichaam, dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Die afwijkende cellen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Het duurt ongeveer 10 tot 15 jaar voor een infectie met HPV tot kanker leidt.
 
Iedereen die seksueel actief is, kan het humaan papillomavirus oplopen. Het is namelijk erg besmettelijk. Dat kan gebeuren tijdens het vrijen maar ook door huid op huid contact in de schaamstreek. Het virus is zo wijd verspreid dat 80% van alle vrouwen ooit in hun seksueel actieve leven een HPV-besmetting krijgen.
 
Iedereen die seksueel actief is kan het humaan papillomavirus oplopen, het is namelijk een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die erg besmettelijk is. Het virus is zo wijd verspreid dat 80% van alle vrouwen ooit in hun seksueel actieve leven een HPV-besmetting krijgen.
 
HPV infecties komen veel voor. Ongeveer 80% van alle mannen en vrouwen kwam ooit in aanraking met het virus.
 
HPV wordt  overgebracht door seksueel contact.
Doordat het virus zo vaak voorkomt, maken vrijwel alle seksueel actieve vrouwen ooit in hun leven een HPV-infectie door. Het virus komt het meest voor bij jongere mannen en vrouwen, die het meest seksueel actief zijn.  
Meestal verdwijnt de infectie spontaan.
Iemand die besmet is, kan het virus doorgeven aan iemand anders.
 
Nee, je merkt niets van een HPV-infectie. In de meeste gevallen ruimt het lichaam het virus gewoon weer op, zonder dat je daar iets van merkt.
 
Een infectie met hoogrisico-HPV kan in de loop van de jaren zorgen voor afwijkende cellen van de baarmoederhals. Die afwijkende cellen kunnen een voorstadium van baarmoederhalskanker zijn. Die voorstadia en baarmoederhalskanker zelf kunnen wel klachten veroorzaken.

Neem meteen contact op met je huisarts of gynaecoloog als je één van deze klachten hebt:
 
 • Bloedingen tijdens of vlak na het vrijen
 • Bloedingen na de menopauze, bijvoorbeeld nadat je al meer dan een jaar niet meer ongesteld bent geweest
 • Bloedingen tussen twee menstruaties in
 • Ongewone afscheiding uit je vagina.   
   
Ook een onschuldige infectie kan voor die klachten zorgen. Toch verdienen ze verder onderzoek, omdat ze kunnen wijzen op baarmoederhalskanker.
 
Om de kans op een HPV infectie te verminderen is een condoom bij seksueel contact aan te raden. Bovendien beschermen condooms tegen verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Maar condooms kunnen de overdracht van het HP-virus tijdens seksueel contact nooit helemaal voorkomen. Huid op huid contact in de schaamstreek kan al genoeg zijn om besmet te raken met HPV.

Daarnaast is het ook mogelijk om te vaccineren tegen bepaalde soorten HPV. Door een vaccin tegen het HP-virus kun je besmetting voorkomen met twee gevaarlijke soorten van het HP-virus die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Vaccinatie wordt aanbevolen voor het eerste seksueel contact.

Klik hier voor meer informatie over het vaccin tegen baarmoederhalskanker.
 
Door een langdurige infectie met hoogrisico-HPV kunnen er afwijkende cellen ontstaan in de baarmoederhals. Die afwijkende cellen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker of een voorloper ervan. De ontwikkeling van afwijkende cellen tot baarmoederhalskanker duurt vaak minstens 10 tot 15 jaar.
 
Na een infectie van de baarmoederhals met hoogrisico-HPV zal het afweersysteem het virus meestal in anderhalf tot twee jaar vanzelf opruimen zonder dat je daar zelf iets van merkt. Er zijn wel factoren die het afweersysteem verzwakken en ervoor zorgen dat je het virus minder goed opruimt:
 
 • Roken
 • De pil
 • Medicijnen die de afweer remmen (bijvoorbeeld bij een hiv-infectie of na een orgaantransplantatie).
In sommige gevallen ontsnapt hoogrisico-HPV aan de normale afweer van het lichaam. Dat komt doordat het virus vaak aan de buitenkant van de huid en slijmvliezen zit, dat moeilijk te bereiken is voor het afweersysteem.
 
Als je op jongere leeftijd hoogrisico-HPV opliep, kan dat lang onder de drempelwaarde van de test aanwezig blijven en vormt het geen risico op afwijkingen aan de baarmoedermond. Als je weerstandsvermogen afneemt, kan het weer de kop op steken (vergelijk het met een koortslip). Je kan dus bij aanwezigheid van het virus niet automatisch concluderen dat je de HPV-infectie opliep door buitenechtelijk contact.
 
Nee, dat kan niet. Je merkt zelf niets van een besmetting met het HP-virus. Alleen een HPV-test geeft uitsluitsel.
 
Als je nog nooit seksueel contact had, is er weinig kans op een HPV-infectie. De kans op een voorstadium van baarmoederhalskanker of baarmoederhalskanker zelf is dan erg klein.
 
Ja, ook als je lesbisch bent, kun je besmet raken met HPV. Je krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus zit in en rond de vagina, en kan tijdens het vrijen ook op andere plekken komen. Bijvoorbeeld aan de handen en in de mond. De kans dat een lesbische vrouw besmet raakt met HPV is kleiner dan de kans dat een heterovrouw besmet raakt. Het is onbekend hoeveel kleiner de kans op besmetting is.
 
Omdat mannen veel minder risico lopen op kanker door een HPV-infectie, lijkt het geen zin te hebben om mannen te testen op HPV. Een man kan wel een vrouw besmetten met zijn HPV-infectie.  Maar dat kan het best bij de vrouw onderzocht worden, want alleen als haar afweersysteem het virus niet kan opruimen, is er een verhoogd risico op (voorstadia van) baarmoederhalskanker.

 
Nee, genitale wratten komen heel vaak voor en worden veroorzaakt door laagrisico-HPV. Dat type HPV kan geen baarmoederhalskanker veroorzaken.
 
Dat betekent dat er in jouw zelfafnametest wél virus gevonden is. Dat komt voor bij ongeveer 10 op de 100 vrouwen.

Daarom raden wij je aan om een uitstrijkje te laten nemen. Bel je huisarts of gynaecoloog om een afspraak te maken. Maak een afspraak voor een dag waarop je niet ongesteld bent. Breng zeker de brief met je resultaat mee. Daar staat meer informatie in over dit wetenschappelijk proefproject.
Het vervolgonderzoek is niet gratis, een uitstrijkje wordt één keer om de drie jaar terugbetaald. Voor de consultatie en eventuele bijkomende onderzoeken wordt het remgeld aangerekend.

Aanwezigheid van het virus betekent dat er iets aan de hand kan zijn, maar zeker is dat niet. Bijna altijd ruimt het afweersysteem van de mens het HP-virus op. Soms blijft het virus langer in het lichaam zitten en leidt dat tot een begin van baarmoederhalskanker. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is goed te behandelen en daarmee is kanker zelf te voorkomen.
 
Dit betekent dat er in jouw zelfafnametest geen virus is gevonden. Voor jou is er geen verder onderzoek nodig. Wij raden je aan bij de volgende ronde van het bevolkingsonderzoek mee te doen.