Professionelen

Op deze pagina vindt u alle informatie over het proefproject rond de HPV-zelfafnametest. Zo bent u als arts of hulpverlener volledig op de hoogte van dit proefproject van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.
 
Een infectie van de cervix met één of meerdere hoogrisico-HPV-types is een noodzakelijke maar onvoldoende voorwaarde voor de latere ontwikkeling van baarmoederhalskanker. In de loop van hun seksueel actieve leven maken de meeste vrouwen (en mannen) een asymptomatische infectie met hoogrisico-HPV door. Nochtans zal een klein deel van deze infecties leiden tot cervicale intra-epitheliale neoplasie (CIN), dat zonder behandeling kan evolueren tot een invasieve vorm van kanker. Het doel van baarmoederhalskankerscreening is deze evoluerende CIN letsels op te sporen. Door deze letsels te behandelen probeert men de progressie naar invasieve kanker te voorkomen.

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker startte in juni 2013. Toch laten nog altijd te weinig vrouwen een uitstrijkje nemen. Om vrouwen die de voorbije jaren geen uitstrijkje meer lieten nemen toch te motiveren om zich preventief te laten onderzoeken, zette de Vlaamse overheid het proefproject met de zelfafnametest op.

Veel vrouwen die het moeilijk vinden om een uitstrijkje te laten nemen, willen wel de zelfafnametest gebruiken.

Het proefproject start in november 2015. Alleen een kleine groep geselecteerde vrouwen uit bepaalde steden en gemeenten krijgt een uitnodiging. Deelnemen kan enkel op uitnodiging.

Indien u vragen heeft of geïnteresseerd bent in een navorming over dit onderwerp, kunt u ons bereiken op het gratis telefoonnummer 0800/60.160 (elke werkdag van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur). Of stuur een e-mail naar eliane.kellen@uzleuven.be.