Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de baarmoederhals.
Baarmoederhalskanker ontstaat bijna altijd door een virus (het humaan papillomavirus of HPV).  Er zijn meer dan honderd soorten HPV die allemaal een nummer hebben. De HPV-types worden onderverdeeld in laagrisico- en hoogrisico-HPV.  Laagrisico-HPV veroorzaakt wratten op de huid of de slijmvliezen. Hoogrisico-HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Niet alle soorten HPV veroorzaken dus baarmoederhalskanker.

HPV is erg besmettelijk. Iedereen die seksueel actief is (geweest), kan besmet zijn. Ongeveer 80% van alle vrouwen worden ooit in hun leven besmet met HPV.

Meestal is dat niet erg en ruimt het lichaam het virus zelf op. Blijft de HPV-infectie toch langer in het lichaam, dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Die afwijkende cellen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Het duurt ongeveer 10 tot 15 jaar voor een infectie met HPV tot kanker leidt.

Elk jaar krijgen in Vlaanderen ongeveer 350 vrouwen baarmoederhalskanker. Die kanker ontwikkelt zich heel traag en begint met een letsel dat nog geen kanker is. Door om de drie jaar een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten nemen kunt je baarmoederhalskanker voorkomen. Je gynaecoloog kan het letsel wegnemen voordat het leidt tot baarmoederhalskanker.

Daarom organiseert de Vlaamse overheid een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker: om alle vrouwen tussen 25 en 64 jaar uit te nodigen voor een uitstrijkje om de drie jaar.

Ook voor vrouwen in de overgang of na de menopauze blijft een uitstrijkje nodig. Want baarmoederhalskanker komt ook nog voor na de menopauze.
 

Welke klachten kunnen wijzen op baarmoederhalskanker?

  • Bloedingen tijdens of vlak na het vrijen
  • Bloedingen na de menopauze, bijvoorbeeld nadat je al meer dan een jaar niet meer ongesteld bent geweest
  • Bloedingen tussen twee menstruaties in
  • Ongewone afscheiding uit uw vagina.  
     
Ook een onschuldige infectie kan voor klachten zorgen. Toch verdienen ze verder onderzoek omdat ze kunnen wijzen op baarmoederhalskanker. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.